Útdíj fizetés Magyarországon

Elindul július 1-től hazánkban is az elektronikus útdíj (e-útdíj) rendszere. Az érintettek köre a hazai és az országon keresztül haladó minden három és fél tonna össztömeget meghaladó tehergépjármű. A fizetős útszakaszokat hossza több mint 6500 km, amely kiterjed majdnem az összes autópályára és főútra. A rendszer lényegében önbevalló, azonban a tehergépjárműveket folyamatosan ellenőrizni is fogják fixen telepített és mobil egységekkel is.

A fizetendő útdíj összege az új rendszerben lényegesen magasabbak lesznek, mint a korábbi időalapú rendszerbe. A díjak megállapításánál figyelembe veszik a megtett út hosszát, az igénybe vett út típusát, a gépjármű jellemzőit, mint az autó környezetvédelmi besorolása, tengelyek számát.

Miért szükséges bevezetni az útdíj rendszerét? Mert a jelenlegi időalapú rendszerben nem lehetséges az autóutak fenntartása, illetve mivel a környező országokban már bevezették az úthasználat arányos útdíjat, ezért a tranzit forgalom jelentős mértékbe megnőtt az országokban.

Az útdíj megfizetését egyelőre minden esetben előre kell rendezni. A díjfizetésnek több módja van. A keveset használók számára a viszonylati jegy (egyszeri útdíj jegy) megváltása lehet a megoldás, amely 1700 értékesítési (jellemzően benzinkúton) és ügyfélszolgálati irodákban érhető el. Ekkor a megvásárolt viszonylati jegynél megadott útvonalról nem térhetünk le, módosításra nincs lehetőségünk. A másik lehetőség a fedélzeti egység segítségével az automatikus útdíjbevallás. Ebben az esetben egy bevallási közreműködő segítségére lesz szükségünk, aki a fedélzeti egység adatait továbbítja az Autópálya kezelő által erre a célra létrehozott hu-go rendszerébe. Ebben az esetben regisztrálni szükséges a tehergépjárművet és a fedélzeti egységet  a hu-go rendszerbe, illetve az ott megnyitott számlát előre kell feltölteni az útdíj összegével.

Kormányzati szándékok szerint az útdíj várható bevétele 2014-ben elérheti a 150-200 milliárd forintot is akár, amelyet előre meghatározott módon kell elkölteni, lényegében a közúthálózat fejlesztésére.

A bejegyzés kategóriája: Gazdaság
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.