Tankcsapda: Minden jót

Nem sok olyan zenekar van ma Magyarországon, amely annyira meghatározó jelenség lenne, mint amilyen a Tankcsapda. Ők azok, akik egyformán szólnak a fiatalokhoz és az idősebbekhez, ők azok, akik nagyobb közönséget verbuváltak idén a Sziget Nagyszínpad elé, mint a Zene a rasszizmus ellen című rendezvénysorozat. Receptjük roppant egyszerű hozzávalókból építkezik: Lukács Laci ötletes szövegei eladják a zeneileg gyakran szegényes anyagot. Nincs ez másként legújabb albumuk esetén sem.

„Nem vagyok fajtatiszta, csak egy keverék
Dupla nulla hét, akinek nem elég,
neki a világ kell én meg a piát
keverem hogyha kell, nem érdekel.”

Tankcsapda – Keverék

Fű, sör, haverok, ennyi csak, meg némi Tankcsapda. Üljenek gyorsan a fiúk ölébe a lányok és az sem baj, ha egy kicsikét bevagyunk pipázva. A Minden jót című album azt hozza, amit elvárunk tőle: pörgős szöveg, játékos rímek, önirónia és egy kis „majd én megmondom a tutit” feeling. Mintha nem ez az album lenne a Tankcsapda csúcspontja, egy jobb minőségű iparos munkának tűnik az egész, de nem baj az, ha működőképes. Kisujjból írt szövegek, baromi egyszerű akkordok: egyben van az egész cucc, nincs jogunk problémázni túl sokat. Egyetlen dolog hibádzik: az eredetiség. Mintha önmagukat másolták volna le a fiúk. A rock&roll Smith ügynökei összedobtak egy ugrálható fejrázós korongot, amely telis tele van kántálható szövegekkel és rutinrímekkel. A téma persze továbbra is a régi maradt: csajozunk és iszunk, mert megtehetjük, akit pedig nem érdekel a basszus és a hangerő az tulajdonképpen be is kaphatja. A légvédelem-re jó rím a légy még velem és nem hiszem, hogy ezt bárki is kétségbe merné vonni. A lemez egyetlen valódi érdekessége: mintha éreznék ők is az idő múlását. „Jönnek-mennek az évek” és még mindig ugyan úgy állnak a színpadon. Ennek persze csak örülni tudunk, mert igazán ott a helyük.

„Az egyik bolond, a másik részeg,
a harmadik valami Jehova, vagy mi,
tudja a fene, de félre beszélnek,
én nem megyek ma este sehova se.”

Tankcsapda – Csak lazán

A jobbnál-jobb szövegek ellenére valódi sláger nem igen akad a lemezen, de szerencsére balladából van éppen elég. A zenekar egyik legnagyobb erőssége a komolyabb hangvételű, lassú szerzemények, a közeljövőben el tudnék képzelni egy igazi gondolkodós–elmélázós albumot. Mondjuk egyetlen gitárral: csak Lukács és a meztelen szöveg. Bár ne várjunk csodákat. A Csapdás fiúk talán soha sem változnak, nem hagyja őket a rock&roll rugója.

Tankcsapda – Minden jót

Számlista:

1. Csapda vagyunk
2. Minden jót
3. Kóla, jég és whiskey
4. Nézz szét belül
5. Keverék
6. (LAX) Jön majd egy gép
7. Köszönet doktor
8. Mindentől távol
9. Új nap vár
10. Nincs fék (Nincsen félelem)
11. Mire vagy kíváncsi
12. Csak lazán

A bejegyzés kategóriája: Pihenés
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.