Szépségipar a magasba tör – III. rész

Akik a csőd szélén állnak
Persze, nem minden cég helyzete rózsás, a Revlon például, amely valaha az egyik nagy ász volt a szakmában, már jó ideje a csőd szélén áll. Az Unilever számai sem igazán biztatóak. Az életre-halálra menő csata egyik legerősebb szereplője, a Procter & Gamble még a L’Oreált is meg akarja szorongatni. Az Este Lauder abban reménykedik, hogy nem csak a bevásárlóközpontoké a világ, és mindig lesz annyi vevő, aki az exkluzív kiszolgálás és szakszerű tanácsadás miatt szaküzletekbe megy, és a drágább, de igényesebb termékeket választja.

A piaci elemzők szerint a kozmetikai ágazat nagy cégei előbb-utóbb integrálni fogják tevékenységükbe a szépségsebészetet is. Ez az Amerikában máris 20 milliárdos üzlet az elmúlt öt évben több mint 220 %-kal bővült. A zsírleszívás, a mell megnagyobbításának hagyományos módszerei és az arc ráncainak felvarrása kissé háttérbe szorul, most mindenki botox-kezelést kér. Ez a szer a petyhüdt arcizmokat átmenetileg megfagyasztja, és ezzel arra kényszeríti a megnyúlt, fáradt rostokat, hogy fiatalosabban viselkedjenek. A szépségsebészet másik újdonsága az öregedő kéz zsírral való feltöltése, ami állítólag önmagában tíz évvel fiatalítja meg a pácienseket.

A sebészeti testkorrekció mára tömegáruvá vált. Míg tíz évvel ezelőtt a mellrekonstrukció tizenkétezer dollárba került, ma már hatszáz dollárért átszabják azokat igény szerint kisebbre, vagy nagyobbra. Az árzuhanás hatására sokszorosára nőtt a forgalom, tavaly a plasztikai sebészeti műtétek 70 %-át olyanok vették igénybe, akiknek az éves jövedelme kevesebb mint 50 ezer dollár, és ez amerikai léptékkel mérve valóban nagyon kevés.

A másik ígéretes ágazat a wellness, amelyet nehéz egyetlen szóval magyarra fordítani, hiszen magában foglalja a hagyományos szépségápolást, testedzést, diétát, gyógyfürdőzést, sőt a lélek “kivasalását” is, meditációval, esetleg spirituális gyakorlatokkal. Mindezt áthatja a “természetesség” manapság mindennél divatosabb árnyalata: csak semmi vegyszer, semmi műanyag, anélkül persze, hogy ennek az ígéretnek valóságtartalmát túl komolyan vennék akár a vevők, akár az eladók.

Óvodások rúzsozott ajkakkal
Az összességében virágzó és nagyon ígéretes szépségipar sem kerülheti el azonban a közeljövőben a fogyasztói öntudatosodás következményeit. Csakúgy, mint a dohány- és élelmiszeripar esetében, a hirdetések igazságtartalmát a szépészeti áruknál is felül fogják vizsgálni. Most az a helyzet, hogy szinte bármit bele lehet írni a termékismertetőbe, a reklámról nem is beszélve. Mivel a fejlett országokban katasztrofális méreteket öltött allergia egyik kiváltója a mérhetetlenül sok kozmetikum, ez mindennél gyorsabban ki fogja kényszeríteni a termékek pontos összetételének közlését.

És van itt egy komoly morális probléma is. Ez pedig a fiatalok, sőt a gyerekek és a szépségipar kapcsolata. Az Egyesült Államokban 1994 és 2001 között hatszorosára nőtt azoknak a tinédzsereknek a száma, akiken zsírleszívást vagy mellkorrekciót végeztek, kizárólag esztétikai okokból. A meglehetősen cinikus marketingszlogen szerint ezek a beavatkozások hozzásegítik a gyerekeket, hogy “idősebb fiataloknak nézzenek ki”. A De milyen szalonképes “ideológiát” lehet köríteni a 3-4 évesek lángvörös körmeihez, rúzsos ajkaihoz?

A bejegyzés kategóriája: Egészség, Gazdaság
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.