Kárigény benyújtása személyi sérülésnél

Ha közúti vagy más baleset során személyi sérülés következik be, a vétlen sérültet  kártérítés illeti meg. Az egészségünket természetesen nem helyettesítheti a pénz, de a kártérítés megkönnyítheti a gyógyulást, és könnyebbé teheti a mindennapokat. A  kárrendezés folyamata a biztosításin kívül jogi és adóügyi ismereteket igényel, így szakember közreműködése nélkül nem érdemes belevágni. Egy ügyvédre lesz szükségünk, aki segít elkészíteni és benyújtani kárigényünket a vétkes biztosítójához, ahol felelősségbiztosítását megkötötte.

Közúti baleset esetén általában a vétkes járművezető kötelező biztosítása terhére történik a kárrendezés. Ha kerékpáros üt el gyalogost, neki kötelezője természetesen nincs, de lakásbiztosításához tartozhat felelősségbiztosítás. Üzemi balesetek esetén a munkáltató felelősségbiztosítása alapján nyújthatjuk be a kárigényt.

A személyi sérülés kárrendezési folyamat első lépése a kellően alátámasztott, átgondoltan megfogalmazott, összegszerűen benyújtott kárigény. Ehhez különböző dokumentumokra van szükség, mint például orvosi leletekre, számlákra, a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök stb. nyugtáira, jövedelemigazolásra, utazási menetjegyekre,  közműszámlákra, orvosszakértői véleményekre, a tanúk nyilatkozataira és a személyi iratok másolatára.

Ahhoz, hogy a benyújtott személyi sérüléses kárigény megállja a helyét, és sikerüljön elérni vele a célját, egy kifejezetten ezen a területen tevékenykedő, és a témában tapasztalt ügyvédet célszerű választania. A tárgyalást érdemes peren kívül indítani, hiszen, ha a felek meg tudnak egyezni, a folyamat felgyorsítható. Célszerű előleget kérni a gyógykezelésre, akár több részletben, hiszen a teljes költségeket csak a végleges állapot kialakulását követően számíthatjuk ki. A biztosító szakértőivel átnézeti a kárigényt, majd tesz egy kártérítési javaslatot. Ezt a károsult elfogadhatja, tovább egyeztethet, vagy ha sehogyan sem sikerül megegyezni, ügyvéd segítségével megindíthatja a peres eljárást.

A bejegyzés kategóriája: Egészség
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.