Az íz néha megtévesztő

A Washingtoni Egyetem tudósai megállapították, hogy némely zöldség „kellemetlen” ízét egy olyan növényi alkotóelem bocsátja ki, amely jótékony hatással van egészségünkre. Egyes zöldségek, például a káposzta, a karfiol, a kelbimbó enyhén kesernyések, de éppen a furcsa ízt okozó növényi összetevő rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, melyek hasznosak lehetnek a rák megelőzésében.

Az amerikai szakemberek szerint a növények egyes alkotórészei, melyek felelősek például a karfiol, a káposzta és a kelbimbó különleges ízéért képesek a rák elleni küzdelemre. Adam Drewnowski, a Washingtoni Egyetem táplálkozástudományi programjának vezetője így nyilatkozott: „A növények a természetes kellemetlen íz és az enyhén keserű, mérgező anyagok kiválasztásával védekeznek, hogy ne egyék meg őket. Bebizonyosodott, hogy a zöldségek bizonyos kémiai anyagai, például a fenolok, flavonoidok, kis mennyiségben nagyon hasznosak számunkra. Természetes módon az emberek és az állatok a kellemetlen ízeket mérgező anyagokkal társítják.” Érdekességképp a tudós megjegyezte, hogy a karfiol, a káposzta és a kelbimbó mellett a mustár, a vörösbor és az étcsokoládé is tartalmaznak olyan alkotóelemeket, melyek hatékonyak a rák ellen.

A káposzta, a karfiol és a kelbimbó mind a káposztafélék családjába tartoznak; a legrégebbi kultúrnövényekhez sorolhatók. A savanyú káposztát, ami egy igazi C-vitamin bomba, már a kínai nagy fal építésén munkálkodók is fogyasztották. A karfiolt a XVII. században ismerték Olaszországban.

A káposzta vitaminokban (B-, C-vitaminokban, karotinban), ásványi és rostanyagokban gazdag. A főtt káposztától könnyen felfúvódhatunk, ezért érdemes elkészítés előtt rövid ideig sós vízben főzni; majd öntsük le róla a vizet. A kelbimbó is egészséges, különleges édeskés íze miatt sokan kedvelik.

Ezek a zöldségek olívaolajjal és kevés sóval ízesítve nagyon egészségesek; a mediterrán országokban évszázadok óta így fogyasztják.

A bejegyzés kategóriája: Egészség
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.